donderdag 15 januari 2009

Informatie over Hondenbelasting

De hondenbelasting is een gemeentelijke belasting die verschilt per gemeente. Alle hondenbezitters dienen hondenbelasting te betalen. De hondenbelasting wordt tegelijk betaald met andere gemeentelijke belastingen via het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen.

Bij gemeentes kun je gemeentebelastingen automatisch af laten schrijven. Als je hiervoor kiest is het mogelijk om je honden belasting in 10 termijnen te betalen. Elke inwoner van een gemeente betaalt elk jaar hondenbelasting, behalve mensen die voor hun handicap een opgeleide hond nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een visuele handicap die een blindengeleide hond hebben. Natuurlijk moet het hier wel gaan om een erkende blinden geleide hond, opgeleid door een instituut. Anders is er geen vrijstelling voor hondenbelasting.

Het proberen te ontduiken van hondenbelasting kan een flinke boete opleveren. U bent zelf verantwoordelijk voor de notificatie van uw hondenbezit bij de gemeente. Hondenbelasting is ook verplicht voor honden of puppies die nauwelijks op straat komen, dit is dus geen geldig excuus. Hondenbelasting wordt over het algemeen hoger naarmate er meer honden in een huishouden zijn en u bent zelf verantwoordelijk voor aanmelding van meerdere honden. Zoek hiervoor de contact informatie van uw gemeente op.

Hoogte hondenbelasting. Per gemeente zijn de tarieven voor hondenbelasting verschillend. Een richtlijn is zo'n € 100 per jaar en een hoger bedrag voor elke volgende hond. Als u de hond heeft aangemeld krijgt u van de gemeente de benodigde formulieren voor honden belasting binnen. Zoals gezegd, als u via automatische afschrijving betaalt is het vaak mogelijk om in 10 termijnen te betalen.

De opbrengsten van hondenbelastingen worden gebruikt voor gemeentelijke voorzieningen voor honden. Denk hierbij aan uitlaatplaatsen, schoonmaak van de uitlaatplaatsen, prullenbakken voor hondenpoep. De opbrengsten van hondenbelasting worden op die manier eerlijk verteld en maken de bedoeling van hondenbelasting duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten