zondag 18 januari 2009

Hondenbelasting per gemeente

De hoogte van hondenbelasting wordt door elke gemeente individueel bepaald. Hondenbelasting is dan ook in sommige gemeentes hoger dan in andere. Er zijn zelfs gemeentes die helemaal geen hondenbelasting heffen.

Bij andere gemeentes loopt de hondenbelasting wel flink op. Het kan om enkele honderden euro's per jaar, per hond gaan. Toch een niet gering belastingbedrag voor je geliefde viervoeter. Naar verluidt wordt de hondenbelasting gebruikt voor voorzieningen voor de hond. Of dit nu zo is of niet, duidelijk mag zijn dat enkele honderden euro's per jaar wel erg veel geld is voor hondenbelasting. Een lager bedrag zou gemeentes wellicht sieren.

Hondenbelasting wordt dus gebruikt voor de aanleg van honden uitlaat plekken en andere voorzieningen voor eigenaren van honden. In dit bedrag zal ook rekening zijn gehouden met schoonmaak van honden uitwerpselen. De gemeente met de hoogste hondenbelasting is op dit moment Rotterdam. Zoals gezegd zijn er meer dan 100 gemeentes in Nederland die geen hondenbelasting heffen, dus de laagste plaats wordt gedeeld.

Het is belangrijk om hondenbelasting wel trouw te betalen, omdat het je anders op fikse boetes kan komen te staan. Als er controle wordt gedaan op de aanwezigheid van honden en het blijkt dat je nog geen hondenbelasting hebt betaald dan is de gemeente gerechtigd om een boetebedrag uit te schrijven en moet je voortaan gewoon honden belasting betalen. Ook als je hond niet of nauwelijks buiten komt is het noodzakelijk om hondenbelasting te betalen.

Vanaf het moment dat je hebt aangegeven bij de gemeente dat je een hond bezit, of dat uit controle is gebleken dat je hondenbezitter bent, moet je via een aanslag hondenbelasting betalen. Als je maandelijks per automatische incasso betaald kun je in de meeste gemeentes de hondenbelasting in 10 termijnen voldoen. Dat drukt wat minder op de portemonnee.

Als er in jouw gemeente hondenbelasting wordt geheven, zoek dan op wat de tarieven zijn en hoe je aangifte van hondenbelasting kunt doen. Het is belangrijk om dit niet te vergeten of te negeren, omdat de gevolgen van ontduiking van hondenbelasting leiden tot fikse kosten.

donderdag 15 januari 2009

Informatie over Hondenbelasting

De hondenbelasting is een gemeentelijke belasting die verschilt per gemeente. Alle hondenbezitters dienen hondenbelasting te betalen. De hondenbelasting wordt tegelijk betaald met andere gemeentelijke belastingen via het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen.

Bij gemeentes kun je gemeentebelastingen automatisch af laten schrijven. Als je hiervoor kiest is het mogelijk om je honden belasting in 10 termijnen te betalen. Elke inwoner van een gemeente betaalt elk jaar hondenbelasting, behalve mensen die voor hun handicap een opgeleide hond nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een visuele handicap die een blindengeleide hond hebben. Natuurlijk moet het hier wel gaan om een erkende blinden geleide hond, opgeleid door een instituut. Anders is er geen vrijstelling voor hondenbelasting.

Het proberen te ontduiken van hondenbelasting kan een flinke boete opleveren. U bent zelf verantwoordelijk voor de notificatie van uw hondenbezit bij de gemeente. Hondenbelasting is ook verplicht voor honden of puppies die nauwelijks op straat komen, dit is dus geen geldig excuus. Hondenbelasting wordt over het algemeen hoger naarmate er meer honden in een huishouden zijn en u bent zelf verantwoordelijk voor aanmelding van meerdere honden. Zoek hiervoor de contact informatie van uw gemeente op.

Hoogte hondenbelasting. Per gemeente zijn de tarieven voor hondenbelasting verschillend. Een richtlijn is zo'n € 100 per jaar en een hoger bedrag voor elke volgende hond. Als u de hond heeft aangemeld krijgt u van de gemeente de benodigde formulieren voor honden belasting binnen. Zoals gezegd, als u via automatische afschrijving betaalt is het vaak mogelijk om in 10 termijnen te betalen.

De opbrengsten van hondenbelastingen worden gebruikt voor gemeentelijke voorzieningen voor honden. Denk hierbij aan uitlaatplaatsen, schoonmaak van de uitlaatplaatsen, prullenbakken voor hondenpoep. De opbrengsten van hondenbelasting worden op die manier eerlijk verteld en maken de bedoeling van hondenbelasting duidelijk.

woensdag 14 januari 2009

Welkom op Hondenbelasting informatie

Welkom op hondenbelasting informatie, de site die is gericht op het verschaffen van informatie over hondenbelasting. Op deze site leest u meer over de belasting op honden, hoe deze geheven wordt en waarom er eigenlijk hondenbelasting is. Veel leesplezier.